Csónakház

A Csónakház története dióhéjban:

Szentendrén 1990 év elejéig csak a Szentendrei Parti Hotel alsó szintjén kialakított csónaktárolókban lehetett csónakot tárolni egyénileg bérelt helyeken.

1990-ben a Város el akarta adni a Parti Hotelt a Postabanknak, mellyel a városban a csónaktárolási lehetőség megszűnt volna. Akkor alakították meg a szentendrei ottani hajósok a Szentendrei Városi Vízisport Egyesületet Kékesi Nándor elnökletével, 1997-től Pirk Ambrus az elnök . Így már az Egyesület nevében lehetett eljárni, a kiköltözés fejében egy új csónaktároló hely létesítését kérve. A Postabank ezt méltányolta, megépítette a Sziget utcában, a volt hajóállomás mellett a Városi Csónakházat, vagyis így lett a Városnak ez az ingatlana.

A csónakház Szentendre Város tulajdonába került, üzemeltetője a Szentendrei Városi Vízisport Egyesület lett. Ezek után az Egyesület intézte a közműengedélyeket, a közműbekötések elvégzését, a csónak leeresztő rámpa és a kikötő stég elkészítését, a motorcsónak felvonó építését, tároló polcok bővítését, stb. Az Egyesület kezdettől fogva önfenntartó volt. A tagdíjakból és a tárolási díjakból fedezte üzemeltetési költségeit, karbantartási kiadásait, fejlesztéseit, bérleti díjának rendezését Szentendre Város felé.

A csónakház 6 tárolót és egy vizesblokkot tartalmaz, a mintegy 30 tároló polcon összesen – a csónakok típusától, nagyságától függően – 60/80 db csónak tárolható.

Kezdetben 4 tárolóban az evezős csónakok, 2 tárolóban a motorcsónakok voltak elhelyezve.

Hiányossága volt a csónakháznak, hogy az utánpótlás számára kezdetben még nem volt hely, mivel csak annyi tároló helyet építettek, amennyi a Parti Hotelben volt.

Hosszas egyeztetés és rábeszélés eredményeként a motorcsónak tárolás megszűnt, így lehetőség nyílt a fiatal utánpótlás nevelés számára evezős oktatási bázis létrehozására. Felkérésre került Tatai Tibor olimpiai és világbajnok kenus, szentendrei lakos ennek létrehozására. A Szentendrei Városi Vízisport Egyesület és a BKV Előre Sport Klub között létrejött a konzorcium a csónaktároló üzemeltetésére 2001. 06. 01-től 2006. 03. 31-ig.

A konzorcium megszűnésével megüresedett 2 tárolóba – a Város egyetértésével – a Presto Sport és Szabadidő Egyesület Szentendrei Vízipsort Szakosztályát fogadta be az Egyesület, melynek oktatója – dr. Hamar Pálné – BKV színeiben addig is ott dolgozott. A váltást Szentendre Város Önkormányzata jóváhagyta és engedélyezte további 10 évre, 2016. december 31-ig a közös üzemeltetést, melyet együttműködési megállapodásban rögzített a két egyesület.

Majd a Városi Vízisport Egyesület tagjai közül néhányan két önálló egyesületet alakítottak 2010 után (Hármaspálya SE Szentendre – Péli Sándor, Egy Hajóban Evezünk Sportegyesület – Simon László), akik továbbra is a közös bérleményben tárolták hajóikat a Csónakház felújításáig, 2019. júniusig. A felújítás után 2020. nyarán a Városi Csónakház „új története” kezdődött meg.